Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Luni, 12 Noi. 2012, 12:43
3
5590

HD: Au scăpat un urs din capcană

O ursoaică a coborât să se hrănească în zona de livezi din Dealul Babii, localitatea Vulcan, şi s-a prins într-un laţ. Animalul s-a zbătut mai bine de 20 de ore, până ce specialiştii au găsit tranchilizantul potrivit.

au scapat un urs din capcana
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Ursoaica a fost văzută în laţ de un localnic care îşi paşte vacile în zona din Dealul Babii. Ciobanul susţine că a observat un comportament ciudat la vaci şi aşa a realizat că e un animalsălbatic la el în ogradă. La câţiva paşi a găsit ursoaica prinsă în laţ, care se zbătea şi a sunat la 112. „Duminică, în jurul orei 10,00 urcam cu 3 vaci pe drumul de acces. Când am ajuns în grădina casei, câinii au lătrat înspre pădure şi o viţea a fugit în sus. Atunci am văzut cam la 10 m a răcnit ceva şi s-a aruncat spre mine. Am văzut că e urs, am închis animalele în grajd şi am sunat la 112. Urs am mai văzut, dar aşa cum era ăsta prins în capcană şi era periculos”, spune Stănilă Pantiloi, crescătorul de animale care a găsit animalul
La faţa locului au venit jandarmii, poliţia şi chiar primarul din Vulcan, care, ajutat de vânători s-au căznit să tranchilizeze ursoaica. Asta pentru a o scoate din laţul în care risca să se sugrume. „De duminică ne-am căznit. Le mulţumesc celor din Haţeg, pentru că lorle datorăm reuşita acţiunii. A fost o reuşită şi ne-au ajutat şi jandarmii şi poliţia şi vânătorii. Nu ştim dacă e braconaj. Aşteptăm să dea poliţia un verdict”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, care a condus întreaga acţiune.
Pădurarii susţin că un astfel de caz e unic, dat fiind efortul uriaş depus pentru a imobiliza pe animalul rănit, ce risca să moară spânzurat în laţ. „Am aproape 40 de ani vechime ca vânător şi m-am mai confruntat cu astfel de cazuri. Chiar acum o lună am prins un mistreţ, dar ca acum era un caz dificil. Ieri am stat într-o mână cu arma şi în cealaltă cu pistoulul cu tranchilizante şi nu am reuşit că anestezicul nu şi-a făcut efectul. Nu a reuşit să rupă lanţul, că altfel era tragic. Noi am asigurat paza până ce s-a trezit”, a spus Alexandru Dalea, vânător.
În cele din urmă, medicii veterinari veniţi ticami din Haţeg au reuşit să anestezieze ursoaica, i-au curăţat rănile şi apoi i-au făcut şi antidotul. „Ne-am deplasat aici să sedăm ursul care era prinsîn capcană. A fost dificil, dar s-am reuşit. Am avut devoie de două seringi cu sedative. Tranchilizantele cu care s-a încercat duminică, nu au fost cele indicate ţşi de aceea a fost nevoie de intervenţia noastră”, a declarat dr. Bogdan Brehar, medic veterinar.
Ursul a stat ore în şir imobilizat în laţul de oţel gros de 8 mm, dar rănile erau doar superficiale. A fost nevoie de o dezinfectare şi nimic mai mult, dar organele abilitate vor verifica dacăputem vorbi de o capcană pusă în zonăde braconieri.
Astfel de cazuri nu sunt singulare în Valea Jiului.În urmă cu mai multe săptămâni, un bărbat a fost mutilat de un urs care a coborât din Parâng până la livada acestuia.
Specialiştii îi sfătuiesc pe crescătorii de animale să fie precauţi şi să sune după ajutor imediat ce se iveşte un astfel de caz.

 

Articole din aceeasi categorie
Marți, 23 aprilie, cei care se prezintă cu o carte la intrarea în Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca pot vizita obiectivul fără să mai plătească bilet.
06 Apr. 2019
10:05
0
Primarul Emil Boc a anunțat recent că bugetul din acest an al municipiului Cluj-Napoca va avea o pierdere de 20 de milioane de euro, lucru care va afecta proiectele de investiţii.
04 Apr. 2019
10:46
0
Miercuri, 3 martie, începând cu ora 10.00, va avea loc un nou exercițiu “Miercurea Alarmelor”, după cum au anunțat cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj,
03 Apr. 2019
10:09
0
De Ziua Jandarmeriei Române, în zona casinoului din Parcul Central din Cluj-Napoca va avea loc miercuri, 3 aprilie, cu prilejul sărbătoririi Zilei Jandarmeriei mai multe manifestări dedicate acestui
02 Apr. 2019
12:24
2
Compania de Apă Someș SA a anunțat întreruperea furnizării apei potabile în mai multe zone ale municipiilor Cluj-Napoca și Dej.
02 Apr. 2019
10:04
0
Oficialii Primăriei Municipiului Cluj-Napoca au anunțat că miercuri, 3 aprilie, podul Porțelanului se va închide circulației, în vederea continuării lucrărilor demarate și pentru siguranța traficului
02 Apr. 2019
08:30
0

Post new comment

Comentarii

Asemenea lucruri se vor mai intampla inca mult si bine de acum incolo. Motivul o sa vi-l prezint eu, pentru ca nu are nimeni "sange in vene" sa va arate adevarata fatada a fenomenului "cinegetic" de la noi din aceasta tara.
Indiferent ca este proprietate publica sau particulara , Statul Roman, cu de la sine putere, incalcand foarte grav dreptul la prerogativele dreptului de proprietate, prin ministerul care gestioneaza fondul silvic, a impartit terenul din tara pe fonduri de vanatoare, in care cu "forta" fara sa ceara nimanui parerea sau aprobarea, a inclus si terenurile proprietatea cetatenilor. Aceste fonduri de vanatoare, se liciteaza societatilor de vanatoare, care pe langa societatea patronata de stat ( AGVPS...) mai au concurente societatile private, particulare de vanatoare sub diferite denumiri mai mult sau mai putin "ciudate".
Problema este ca la noi, in aceasta tara, aceste societati de vanatoare, nu sunt obligate, sa isi creeze areale de vanatoare si rezervatii, pe care sa si le imprejmuiasca cu gard si sa fie obligate de lege, sa ia toate masurile sa-si mentina animalele in aceste perimetre, astfel incat sa nu fie nici periculoase pentru oameni si nici sa nu faca pagube acestora. Mai mult, acestea nici nu sunt obligate de nimeni, daca vor un anumit gen de vanat in areal, sa le dea si sa le asigure si hrana necesara, ei limitandu-se doar in a pazi vanatul sa nu fie braconat ( adica vanat fara autorizatie ...) si in a-l vana sau a-l vinde tertelor persoane pe bani, sub forma practicarii vanatorii sportive si de agrement. Aceste animale, neavand ce manca in zona respectiva, este de la sine inteles ca migreaza si-si cauta mancare peste tot in zona, atacand oamenii, proprietatile, bunurile, animalele acestora etc.
Foarte curios faptul ca tot aici la noi, Legea armelor si munitiilor, este atat de restrictiva, ca foarte greu are cineva acces legal pentru as-i cumpara o arma destinata pazei si proptectiei personale a sa, a familiei sale sau al bunurilor si animalelor pe care le are in proprietate, dar nici nu exista nimeni care sa faca acest lucru pentru cetatean, autoritatile publice neavand aceste sarcini legale. Mai mult... fiinteaza si Legea pazei bunurilor... unde il obliga pe fiecare cetatean sa-si ia el singur toate masurile necesare pazei eficiente al bunurilor sale, sau... sa apeleze la societatile particulare de paza si protectie, care prin preturile practicate... efectiv il "jupoaie de viu" pe "contaran". Efectiv, oamenii din zonele cu arealul animalelor periculoase ( ursi, cerbi si plupi...) stau efectiv in fata acestora "cu mainile goale" si asista cum ... din lipsa asigurarii hranei necesare de catre gestionarii fondurilor de vanatoare, aceste animale le mananca recoltele si animalele si de multe ori, ii ataca chiar si pe ei. Comportamentul animalului este de la sine inteles, ca in disperarea lui pentru mancare, face orice... dar nu este de inteles atitudinea statului fata de cetatean, fata de proprietarul care este "vamuit" astfel... in mod sistematic si neputincios in fata acestor animale.
Societatile de vanatoare, nu au obligatia legala de paza si protectie a cetatenilor din zona lor de vanatoare si chiar daca ar avea-o, ar fi imposibil de realizat cu personalul de paza de care dispune ( de regula 1-2-3 cel mult pe un fond de vanatoare care se intinde pe mii de hectare de teren ...
Oamenii, in disperarea lor, au facut numeroase plangeri, petitii... scrisori... catre autoritatile locale, pentru a se lua niste masuri de restabilire a normalitatii in acest domeniu, dar Statul Roman a facut si face si in continuare, prin organele abilitate ( silvice... ) "ureche suta", pentru ca detin un important efectiv de animale, pe care le pot valorifica, fara sa ia nci cea mai mica cheltuiala cu ele, hrana acestora fiind "asigurata" fortat de proprietarii din vecinatatea arealului vanatoresc si fara nici o despagubire. Organele silvice, au avut grija sa faca Legea vanatorii atat de curveste, astfel incat, niciodata cetateanul pagubit sa nu poata obline despagubirea pentru paguba creata de animalele salbatice si nu intru in detaliu...
In aceasta situatiue, oamenii in disperarea lor, neavand arme de foc, pentru ca nu "tine" figura cu "parul" in fata ursilor de exemplu... recurg la tot felul de smacuri si laturi, prin care ursii sunt prinsi si ucisi cu sulite , furci si alte isntrumente aflate la indemana oamenilor, ca alta solutie nu au. Culmea este si faptul ca desi la noi, atat in Legea civila cat si in legea penala ( sens larg... nu intru in detalii... ) exista instituia AUTOAPARARII ... la noi nu se aplica si daca un cetatean a luat masurile necesare de aparare impotriva unui urs care l-a atacat pe el si bunurile sau animalele sale, automat LUI... I SE INTOCMESTE DOSAR PENAL si ESTE CERCETAT PENTRU INFRACTIUNEA DE BRACONAJ ( adica vanarea/uciderea animalului faca autorizatie ).
Asta-i adevarul si este foarte imperios necesara modificarea acestor prevederi legale in asa fel, incat... daca animalul nu este urmarit, haituit,ucis ori vanat in arealul sau ci acesta a patruns in propirtatile oamenilor si ii ataca, ori le distruge recoltele si animalele, oamenii sa poata uza de dreptul la autoaparare si daca rezultatele "pasnice" nu dau rezultat... acestia din urma sa poata ucide animalul fara sa raspunda in fata legii pentru braconaj, deoarece intentia oamenilor si scopul final nu este vanatoarea in nici un caz, ci dreptul lor LA AUTOAPARARE .
Totodata, trebuie modificata Legea fondului cinegetic si al vanatorii, astfel incat, administratorii fondurilor de vanatoare sa fie obligati din oficiu la :
-imprejmuirea fondului de vanatoare si mentinerea vanatului in arealul sau, fara ca acesta sa poata migra catre proprietatile oamenilor din zona ;
-obligarea prin lege, sa asigure vanatului din sursele sale proprii, hrana necesara unui bun habitat;
-obligarea prin lege, ca administratorii fondurilor de vanatoare, sa ia toate masurile de paza si protectie al cetatenilor si al bunurilor acestora in raport cu animalele salbatice periculoase, luand masuri extreme, de impuscarea animalelor ( peste planurile de recoltare ) cand acestea sunt "reclamate" ca produc pagube cetatenilor, pe loc si nu doar cand este deschis sezonul de vanatoare ;
-De asemenea, tot prin efectul legii, sa fie obligate aceste societati de vanatoare, neconditionat sa plateasca absolut toate pagubele cauzate cetatenilor de catre animalele salbatice din zona respectiva;
-tot prin lege, atitudinea pasiva si dezinteresata al societatilor respective, in raport cu pagubele cetatenilor, sa fie incriminata ca infractiune, astfel incat, daca nu actioneaza imediat pentru inalturarea animalului periculos, pentru prinderea si reintroducerea acestuia inapoi in rezervaria sau arealul imprejmuit, sa fie pedepsita penal, cu inchisoare, faTa de vinovati.
-Nu este lipsita de importanta si modificarea legii in a li se permite proprietarilor care au domenii si proprietati in zona arealului vanatoresc, sa-si cumpere arme de foc pentru paza si protectie personala si sa li se permita cu acestea , daca nu dau rezultat masurile prin care sa "sperie" si sa "alunge" animalele care-i patrund si-i distrug recoltele si animalele, sa le poata lua masura extrema de ucidere al acestora prin impuscare, fiind aplicabil neconditionat a DREPTULUI LA AUTOAPARARE prevazut atat de legea civila cat si de cea penala a statului de drept.
Cata vreme, nu se vor lua aceste masuri, in permanenta veti auzi de animale prinse cu latul si ucise, pentru ca oamenii in disperarea lor, efectiv nu au de ales in a lua alte masuri.

Stati linistiti, ca aceasta problema, in Romania nu se va rezolva niciodata.
Pe "mai marii" tarii nu-i doare si nu-i intereseaza aceasta problema. Nu vedeti ca nici macar problema cu "planificarea" inainte de a merge la doctorul de familie nu a fost desfiintata ? Cand te imbolnavesti, trebuie 'sa te planifici"... altfel, nici nu esti consultat medical si nici nu ti se da reteta sa-ti "iei" medicamentele necesare vindecarii. Atunci... ce mai asteptati ?
Lasati sa puna oamenii "laturi" poate... poate s-o prinde in el si niscaiva "parlamentari"... ca poate asa... se va lua in considerare si propunerile de mai sus in ale "vanatorii" si " braconajului"...
Cat priveste vanatoarea, au ajuns niste "gozeri"... sa fie adjudecatari pe anumite fonduri de vanatoare, fara sa investeasca nici un ban vanand efectiv vanatul tarii si fac " scula mare" facand avere pe spatele statului, neinteresandu-i viata oamenilor din zona arealului vanatoresc, proprietatile sau recoltele si animalele domestice ale acestora. Pentru EI... exista un singur scop: fara nici o cheltuiala, sa obtina un profit maxim ! Poate ca intr-o zi, oamenii in disperarea lor, i-or prinde in "smacuri" si pe ei... ca poate numai asa or 'scapa" de aceasta "napasta" ... ca de "Marele vanator Nastase"... pana una alta, au "scapat" - ca in primul rand EL este cauza tuturor cauzelor in proasta reglementare in domeniul cinegetic al tarii, inca de pe vremea cand era EL la putere ! Dumnezeu, cu siguranta nu l-a "lasat"sa-i reuseasca actiunea de suicid si i-a 'trimis" ofiterii aia de politie pe cap, pentru "indreptarea pacatosului" ... !

Eu zic sa mai aruncati o privire pe text ca asa la rece sunt cel putin 15 greseli. Eu inteleg ca e news si va grabiti sa fiti inaintea altora dar totusi. Un pic de profesionalism!

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide