CLUJ: Proiect european pentru o biobază cu animale și acvariu pentru turiști, în Hoia
USAMV Cluj-Napoca și ADR Nord-Vest au semnat proiectul ”Modernizare infrastructură educațională Hoia pentru desfășurarea activităților didactice și practice destinate învățământului agricol”. Cu termen de finalizare 31 octombrie 2020, noua biobază va fi deschisă pentru vizitare și comunității clujene.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca anunță semnarea, cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), a proiectului ”Modernizare infrastructură educațională Hoia pentru desfășurarea activităților didactice și practice destinate învățământului agricol”.
Proiectul a fost semnat în această săptămână, când a și început, practic, implementarea sa, termenul de finalizare fiind data de 31 octombrie 2020. Valoarea proiectului este de circa 30 milioane de lei, iar fondurile provin din finațare ADR, cu o co-finanțare de trei la sută (3%) din partea USAMV Cluj-Napoca.
Proiectul a fost prezentat și Comisiei de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, dată fiind amplasarea biobazei de circa 64 de hectare în intravilan, și a primit toate avizele necesare.
”Este un proiect important, atât pentru universitatea noastră, ca bază didactică și de cercetare, cu o gamă largă de rase de animale domestice, dar și reptile și pești, precum și pentru agrement în Cluj-Napoca. Această biobază va fi deschisă și pentru vizitarea de către publicul larg, astfel că o considerăm o investiție importantă și pentru oraș. Pentru realizarea acestui proiect, apreciem înțelegerea și sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, cu care am și realizat design-ul acestui proiect, pentru a răspunde astfel atât cerințelor PUG, cât și cerințelor USAMV Cluj-Napoca”, a apreciat Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj.
Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii derula și anterior numeroase activități didactice, practice și de cercetare cu studenții, iar pe piața din Cluj există și o tradiție la nivel de produs local – brânza de Hoia.
”Încercăm să conservăm atât materialul biologic, pe care țara noastră l-a exploatat și dezvoltat în timp ca rase și hibrizi autohtoni, cât și o parte din biotehnologiile tradiționale (pe lactate și brânzeturi) în vederea conectării cu piața produselor tradiționale de ultimă generație”, a declarat și decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii, Prof. dr. Daniel Dezmirean, managerul proiectului.
În urma lucrărilor de reabilitare a infrastructurii educaționale existente, plus construcții noi, a amplasării noilor adăposturi pentru animale domestice, cât și a refacerii celor aflate în patrimoniu, studenții noștri vor beneficia de o biobază nouă dedicată tuturor speciilor de animale domestice din România: bovine, ovine, suine, canide, păsări, precum și animale de blană (iepuri, nutrii etc).
De asemenea, pentru conservarea speciilor piscicole endemice din apele dulci din România și din Marea Neagră, va fi construit, în premieră, un acvariu cu o arhitectură deosebită, destinat activităților didactice, precum și vizitării de către publicul clujean.
Recomandari
Post new comment
Comentarii
64 DE HECTARE E FOARTE MULT CHIAR ŞI PENTRU O GRĂDINĂ ZOOLOGICĂ.
POSIBIL SĂ FIE ŞI ALTE ŞMENURI CU ATÂTA SUPRAFAŢĂ ÎN INTRAVILAN LA HOIA.
ALO DNA! TARE NE TEMEM CĂ VA IEŞI UN FÂS MARE.
VOM TRĂI ŞI VOM VEDEA!
64 de ha în intravilan Cluj-Napoca? Păi e voie să se crească "o gamă largă de rase de animale domestice" în oraş? Nu poluează pădurea cu extratereştrii şi oraşul?
Tichie cu mărgăritare îi trebuie chelului.
Bani serioşi aruncaţi prin buzunare şi pe apa sâmbetei în cârdăşie cu soţia fostului minuscul ministru Baba de la învăţământ.
Cu mastodonul horticol din cimitirul Mănăştur ce faceţi domnilor? Ce produce?