Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Marţi, 11 Noi. 2008, 19:21
0
1136

Morosenii, chemati cu beep-uri in palincii

40
Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Au cules toata vara prune, le-au pus in butoaie de lemn si le-au lasat sa fermenteze la soare. Acum e timpul sa guste tuica proaspat fiarta in cazane de cupru.

 

Inainte de prima ninsoare, la horincia satului se sta la rand. Duci un butoi, te treci pe caiet si astepti cuminte beep-ul palincarului sef - ca doar tehnologia a depasit de mult granitele urbane.

 

La ora 5.40 suna telefonul. E semn ca intr-o ora prunele vor fi puse in cazan. Acolo vor fierbe molcom inca o vreme, pana ce se transforma in palinca de aia buna, cum numai ardelenii stiu a face.

 

Bunica s-a pus pe facut placinte “ca nu stiti cat iti sta acolo si o sa va trabuiasca sa si mancati ceva”.

 

Calul a fost inhamat la caruta iar prunele fermentate, “monturile” cum le spun taranii, sunt incarcate cu grija si duse la horincie. Urmeaza apoi lemnele de foc, ca nu e ieftin sa faci tuica. “Trebe sa platim 15 lei pentru fiecare cazan, sa ducem lemne si sa mai lasam si vama - cate un litru de horinca la fiecare 20 ai nostri”, spune intrigata lelea Veronica, venita la palincie sa isi “tina randul”.

 

Au auzit de accize si de normele europene, dar habar nu au care sunt si cu ce se mananca. “Stiu de accize da' nu mi-a zis nime cati litri am voie sa fac. Oricum io fac cat imi iese. Nu vand, ca suntem multi si trebe impartita in multe locuri. S-apoi, daca trebe sa meri la medic, te duci cu horinca, la notar la fel iar la copii, la oras, meri cu butoiul. Da' alea nu le-au mai pus la socoteala guvernantii nostri cand au facut accizele”, mai spune tanti Veronica.

 

“Monturile” sunt puse in cazan iar palincarul face un foc zdravan cu lemne de gorun uscat, “care ard ca iadul”. De acolo va iesi “vodca”, palinca distilata o singura data. “Aia e apa de ploaie. Nu are decat vreo 20 de grade. Oltenii o beau asa. Noi, ardelenii, suntem obisnuiti cu tariile si fierbem de doua ori monturile pana facem o horinca zdravana”, imi explica palincarul Nicu.

 

Asadar, vodca se pune in cazanul cel mic si se asteapta. Cam doua-trei ore dureaza distilarea. Prima data iese “aramnita”, un fel de horinca care ajunge la 70 de “focuri”, adica 70 de grade. “Asta se arunca de obicei, da' noi o folosim ca leac pentru durerile de spate si de picioare. E buna pentru frectii”, spune badea Aurel.

 

Dupa “aramnita” incepe sa iasa horinca, la inceput mai tare si apoi din ce in ce mai slaba. Palincarul amesteca tot timpul in butoiul de lemn si gusta. “Trebuie gustata mereu, ca sa vedem cat e de tare si cat mai trebe sa o lasam”, spune Nicu.

 

Cand e aproape de final palinca se transforma in apa distilata care are doar putin peste zero grade. Taria depinde de fiecare client. “Unii o vor mai tare, ca iarna ii lunga si friguroasa, da' altii spun ca 50 de grade sunt bugat, ca o trimit la oras si acolo domnii nu-s obisnuiti cu focul iadului”, mai explica palincarul.

 

Bem aldamasul si umplem butoaiele cu horinca. Hai noroc si la mai mare, ca la anul prunele or fi mai multe si mai dulci!

 

Tania Purcaru

Articole din aceeasi categorie
Moise Yobua a fugit din Africa pentru că și-a permis să creadă în Dumnezeu. Și-a găsit refugiul tocmai în România, unde astăzi, spune mândru că este acasă.
25 Dec. 2014
19:02
1
Un bărbat din Gherla a fost tâlhărit de un grup de tineri în Parcul Mare. El a fost bătut și lăsat fără telefonul mobil și bani.
25 Dec. 2014
16:37
3
200 de sancținui contravenționale au aplicat polițiștii clujeni în Ajunul Crăciunului. Cele mai multe, respectiv 134, au fost date pentru abateri la regimul circulației.
25 Dec. 2014
15:22
1
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că în această dimineaţă au fost organizate operațiuni de evacuare a turiştilor străini, printre care se află şi patru români, din Parcul Național Taman Negara d
25 Dec. 2014
14:26
1
Cel mai mare muzeu de icoane pe sticlă din Europa este în România, într-un sat din județul Sibiu. Aici, la Sibiel, sunt adunate sute de astfel de picturi, unele vechi de sute de ani.
25 Dec. 2014
13:45
2
†ANDREI din harul lui Dumnezeu Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
25 Dec. 2014
09:41
2

Post new comment

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

O cititoare Libertatea ne-a semnalat faptul că în cimitirul Sfânta Vineri din Capitală mai multe morminte au fost...
25 Dec. 2014
12:18
Așa cum presa a speculat, Diana Munteanu s-a separat de Claudiu Niculescu. Anunțul a fost făcut astăzi chiar de vedeta de televiziune pe pagina sa de Facebook.
24 Dec. 2014
16:35
Uneori, imaginația le poate juca feste oamenilor. Libertatea.ro pune la încercare inchipuirea cititorilor ei cu o poză incredibilă.
23 Dec. 2014
14:00
Inchide