Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Miercuri, 11 Noi. 2015, 13:53
12
7095

Dacian Cioloş, văzut prin ochii celor care îl cunosc sau l-au format: Calităţile pe care le are îi vor fi folositoare

Un om cu viziune, perseverent și care a știut de la început care este calea pe care trebuie să o urmeze. Așa îl caracterizează cei care îl cunosc pe Dacian Cioloș, fostul comisar european care a fost propus marţi pentru funcția de prim-ministru.

Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

La Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Dacian Cioloș l-a avut ca profesor pe Emilian Merce. Acesta i-a predat timp de un an Managementul în Agricultură și spune că studentul Cioloș s-a remarcat din start prin implicarea în proiectele universitare.

"Dacian a fost un student inteligent, dedicat profesiei, o fire de cercetător, iscoditor în sensul bun al cuvântului. După absolvirea facultăţii, parcursul lui a fost într-adevăr excepțional și nu a făcut decât să probeze acele calități pe care noi le-am sesizat în timpul studenției", spune profesorul Emilian Merce de la USAMV Cluj-Napoca, care susţine că nu este doar opinia sa, ci şi a celorlalţi colegi profesori care au lucrat cu el.

După primii ani de facultate, a fost printre puținii studenţi români care, în timpul vacanțelor de vară, au preferat să se specializeze peste hotare. Dacian Cioloș a ales fermele agricole din Franța.

"Nu aș putea să spun exact, dar cred că după terminarea anului II el a fost prezent în derularea acestor evenimente, cu preocuparea deosebită în ceea ce se întâmplă în agricultura țărilor de vest. A vrut să ia  pulsul", a declarat profesorul.

Profesorul Emilian Merce spune că Dacian Cioloş nu a aşteptat diploma şi s-a avântat în „câmpul” transformărilor din agricultura din Vest.

„Nu a ezitat să se înregimenteze în activităţile agricole, chiar de efort fizic, dar și în cele de evaluare corectă a situaţiei agriculturii, de exemplu în Franța. Nu era doar inteligent, pentru că și oamenii inteligenţi se împart în mai multe catgorii. Sunt unii care urmează sfere înguste. El a dorit să afle mai mult şi este o persoană cu o tentă mai aparte în afişarea peronalităţii”, a explicat acesta.

Profesorul spune că nu a imaginat o evoluţie atât de spectaculoasă în cazul lui Dacian Cioloş, dar calităţile pe care le are acesta sunt necesare pentru o asemena funcţie, în cadrul unui Guvern dintr-o ţară care este încă în domeniul căutărilor.

„Îi vor fi folositoare toate calităţile pe care le are. Rămâne însă o problemă care nu ţine de persoana candidatului. E vorba de niște insuşiri şi calităţi ce ţin de evaluarea corectă a intereselor dintre ţări. Este foarte important să se realizeze care este interesul naţional şi dedicarea totală pentru a reprezenta aceste interse și în interiorul Uniunii Europene. Cu siguranță că experienţa de comisar îl poate ajuta, dar bătălia pentru promovarea interesului naţional se ciocneşte cu alte interese naţionale. Cât de tare va fi din prisma acestei concurenţe, trebuie să aşteptăm şi să vedem cum se derulează concret evenimentele”, a declarat profesorul Emilian Merce.

Acesta mai spune că rămâne cu speranţa că fostul lui student va fi un luptător pentru promovarea acestor interese naţionale.

„Sigur, există o diferenţă între studentul Cioloş şi cel de acum. La toţi apar diferenţe între perioada de formare şi statutul dobândit într-un număr de ani. Deşi nu pot să spun că entuziasmul lui este altul decât atunci, cu vremea și experienţa ne dăm seama că e lung  drumul dintre a vrea şi a putea. Experienţa ne învaţă că multe lucruri se pot face, dar de multe ori politica paşilor mărunţi este cea mai substanţială și cea care ne poate duce la succes. Şi cred că după o anumită vreme a aplicat şi el aceasta politică și cred că a aplicat-o cu succes”, a mai spus profesorul Emilian Merce.

Și cei care au avut ocazia să lucreze alături de Dacian Cioloș cred că acesta poate face faţă unei astfel de provocări. Printre aceștia s-a numărat și Felix Arion, de asemenea profersor la USAMV Cluj, care a făcut parte din Comisia prezidențială pentru agricultură și dezvoltare rurală condusă de Dacian Cioloș.

Acesta spune că a lucrat cu Dacian Cioloş şi acest lucru a fost o plăcere. Îl caracterizează ca fiind o persoană perseverentă, înaite de toate, dar şi o persoană care-şi coordonează bine eforturile, știe ce urmareşte și se implică foarte mult în ceea ce face.

„Ne cunoşteam dinainte, am absolvit aceeaşi facultate. Când a devenit preşedintele Comisiei m-a invitat să mă alătur şi am avut o plăcută surpriză sa văd componenţa comisiei, oameni și specialişti cu care ne întâlnim și acum”, a declarat profesorul Felix Arion. 

Acesta spune că Dacian Cioloş venea cu expertiză, dar și cu perspectiva poziţiei de comisar pe care urma să o ocupe.

„El a plecat la Bruxelles, dar a încercat să ne îndrume în direcția Uniunii Europene, în domeniul agriculturii și a dezvoltării rurale şi asta pentru a pune la punct o strategie care să fie în avantajul României. Este un om cu viziune și nu numai atât, pentru că îşi urmăreşte viziunea. Și ştie să motiveze oamenii să i se alăture„, spune Felix Arion.

Acesta a povestit şi un episod din timpul în care comisia încerca să „deseneze” direcţiile pentru noul program de dezvoltare a agriculturii până în anul 2020.

„El era comisar european şi vreau să vă spun că era la îndemâna României să modeleze aceste măsuri. Dacian Cioloş a participat la o şedinţă, iar unul dintre membri l-a întrebat direct dacă ne sfătuieşte să mergem într-o direcția sau alta. Iar el a spus foarte convingător că e problema  noastră, este un lucru pe care nu Bruxelles-ul trebuie să îl impună, ci trebuie să îl rezolvăm noi. Şi apoi a spus <<Asta nu înseamnă ca eu voi sta deoparta să mă uit la voi>>”, a povestit Felix Arion.

Întrebat dacă Dacian Cioloş este omul potrivit pentru funcţia de premier, profesorul a răspuns că da, dar a făcut şi câteva precizări. 

„Aş spune că da, dar nu prea ştiu ce face un prim-ministru, în afara de ce vedem în presă. Ca administrator la unei funcţii administrative sunt convins ca va putea face faţă. În ceea ce priveşte sprijinul politic și aspectele politice, aici nu vă pot da un răspuns”, a declarat Felix Arion.

Rămâne de văzut dacă Dacian Cioloş, desemnat marţi de preşedinte să preia funcţia de premier va răspunde și așteptărilor protestatarilor care au ieșit în număr mare pe străzile Capitalei și ale marilor orașe, în urma tragediei de la Colectiv, mişcare de stradă care a dus la demisia Guvernului condus de Victor Ponta.

 

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
6
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Comentarii

Lucrezi part-time si castigi suplimentar! Posibilitatile sunt nelimitate! De acum nu vei mai avea probleme cu banii! Aici vei gasi un mediu prietenos, o echipa entuziasta si un sistem care sa-ti aduca mult doritele castiguri! Totul e sa ai calculator, conexiune la internet si circa doua ore libere pe zi! Cere acum mai multe detalii la adresa de email:
pacurarucostica1963@gmail com

http://bit.ly/29ypMJN

Pai, daca n-ati inteles faptul ca orice Guvern, este "organ de executie si nu de comanda" ... atunci inseamna ca nu aveti cultura socil-politica .
Guvernul, face parte din "Puterea executiv-administrativa " a tarii - putere, care nu are dreptul sa faca altceva, decat "sa organizeze si sa urmareasca punerea in executare" a... "politicii social-economice " dictate de Parlament ( care este " forul suprem legislative" al tarii si care face parte din "puterea politico-legislativa " ) .
Indiferent ca guvernul este sau nu technocrat, el este doar o "simpla marioneta executiva in stat " !

Mai mult, este de notorietate publica, faptul ca cine este PUS ori NUMIT pe o anumita functie si nu ocupa aceasta functie in baza unui examen de competenta profesionala, acesta va trebui sa raspunda la comenzile celui care l-a pus ori numit . Punct .

Va rog respectuos sa l pupati sub noada pe respectatul Ciolos !

Ciolos - politruc sub acoperire din liga Soros!
Om de executie, nu de comanda!

doleanțele PSD care i-au fost puse în brațe premierului desemnat ce către delegația PSD în cadrul consultările privind proiectele noului Executiv:

A. Asigurarea obligațiilor statului către cetățeni, respectiv buna funcționare a spitalelor, a școlilor și a instutițiilor publice responsabile de singuranța cetățeanului

- alocarea de resurse financiare pentru asigurarea măsurilor necesare pentru autorizarea sanitară și de prevenire a incendiilor pentru toate spațiile aparținând statului în care se desfășoară activități publice (școli, grădinițe, spitale, săli de sport, săli de spectacole etc.);

- continuarea programului privind constituirea spitalelor regionale și asigurarea de resurse finaciare pentru dotarea și modernizarea celor existente;

- continuarea implementării cardurilor de sănătate.

B. Menținerea angajamentelor privind pensiile, salariile și subvențiile pentru căldură în sezonul rece

- menținerea și realizarea angajamentelor privind creșterea pensiilor cu 5% în anul 2016;

- creșterea salariului minim la 1 ianuarie 2016 la nivelul de 1200 lei;

- acordarea ajutoarelor pentru încălzire categoriilor defavorizate;

- adoptarea de către Guvern, în regim de urgență, a Legii salarizării unitare pentru personalul bugetar și înaintarea pentru dezbatere și adoptare către Parlament.

C. Asigurarea funcționării statului de drept și a independenței justiției

- asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor;

- consolidarea cadrului legislativ necesar bunei funcționări a acestora;

- adoptarea bugetelor necesare bunei funcționări a instituțiilor judiciare și a celor care asigură funcționarea statului de drept.

D. Respectarea angajamentelor strategice, comerciale, diplomatice și financiare

- apărare, ordine publică, securitate națională

1. Respectarea obligațiilor strategice asumate de România ca stat membru în NATO.

2. Creșterea nivelului de SECURITATE PERSONALĂ a cetățeanului, prin:

- creșterea siguranței în spațiile publice (străzi, parcuri etc.);

- creșterea siguranței în școli și în spațiile de proximitate școlară;

- creșterea implicării instituțiilor statului pentru garantarea respectării calității serviciilor și a tuturor standardelor de siguranță în spațiile publice (îmbunătățirea legislației și creșterea controalelor pentru aplicarea cu strictețe a legislației în domeniu);

- creșterea capacității de intervenție a ISU;

- protejarea cetățenilor față de riscurile teroriste;

- protejarea cetățenilor față de infracționalitatea cibernetică (fraude bancare, furt de identitate etc.).

3. Realizarea obligațiilor asumate de statul român pentru operaționalizarea, în 2016, a sistemului de apărare anti-rachetă de la Deveselu.

4. Susținerea adaptării instituțiilor statului la noile provocări de securitate: războiul hibrid, războiul cyber, riscurile asimetrice etc.

E. Reindustrializarea României

1. Implicarea activă a statului.

- investiții cu capital de stat, listare (privatizare sau recuperare investiții);

- facilități la angajarea tinerilor.

2. România: hub energetic în Europa de Est - OPCOM - bursă regională de energie

3. Facilități pentru investiții private indiferent de natura capitalului (străin sau autohton / prin Cod Fiscal și coborârea plafonului ajutorului de stat de la 10 mil. la 2 mil.

4. Fondul suveran de investiții (modelul polonez acceptat de UE), alimentat prin:

- redevențe;

- cotă parte din dividende;

- privatizare;

- pachete minoritare.

5. Înființare de Centre Regionale de expansiune economică în Asia, Golf, Africa.

6. Revitalizarea bazei și resursei balneare prin (vezi punctul 1) plus impozit special pentru investițiile în turism.

F. Păduri

1. Dezvoltarea Radarului Pădurilor (într-un an de funcționare a salvat de la tăieri ilegale peste 4 mil. mc de lem - peste 1 mil. de arbori).

2. Implementarea Programului Informatic (FMIMS) pentru stoparea furtului de lemn prin amenajamente silvice.

3. Elaborarea în regim de urgență a întregii legislații subsecvente pentru ca Codul Silvic să fie complet operațional astfel încât să asigure: prioritate pentru lemnul de foc necesar populației, prelucrarea locală superioară a lemnului, limitarea monopolului (maxim 30% pentru o firmă sau grup de firme) etc.

G. Agricultura

1. Luarea de măsuri pentru aplicarea creșterii subvențiilor în agricultură, conform calendarului stabilit între România și UE. Plata acestora în timp util pentru fermieri.

2. Implementarea Planului Național pentru Irigații în urma promulgării Legii privind îmbunătățirile funciare.

H. Finanțe

1. Adoptarea Legii Bugetului de Stat pe 2016 până cel mai târziu 15 decembrie 2015, astfel ca, într-un timp cat mai scurt, să poată fi adoptate bugetele din administrația publică locală.

2. Implementarea prevederilor noului Cod Fiscal începând cu 1 ianuarie 2016, cu precădere:

- reducerea cotei standard de la 24% la 20%;

- 9% pentru medicamente, alimentele de bază, apă etc. ;

- 5% pentru manuale, reviste, ziare, intrare la muzee, case memoriale etc.;

- 5% pentru locuințe sociale;

- reducerea cotelor de accize cu 30%;

- neimpozitare profitului reinvestit;

- reducerea cotelor de impozitare a dividendelor de la 16% la 5%;

- impozitarea diferențiată a microîntreprinderilor în funcție denumărul de angajați;

În general, să fie implementate măsurile fiscale asupra cărora s-a realizat consens la sfârșitul lunii august la care se adaugă măsurile de relaxare fiscală adoptate ulterior la solicitarea mediului de afaceri.

3. Implementarea legislației privind economia socială și armonizarea acesteia cu reglementările fiscale.

4. Continuarea negocierilor cu FMI în scopul semnării unui nou Acord de tip ”linie de credit flexibilă”.

5. Adoptarea impozitului specific pentru operatorii din turism și extinderea acestuia și în alte sectoare de activitate.

6. Continuarea reformei ANAF-ului în sensul creșterii gradului de conformare voluntară.

7. Adoptarea unei soluții constituționale care să facă posibilă restructurarea creditelor în franci elveției, astfel încât cetățenii să fie protejați de efectele negative ale fluctuaților valutare mari.

8. Renegocierea MTO-ului în condițiile în care se pot menține deficitele structurale la un nivel de 1,3 - 1,4% din PIB (2,2% din PIB pe metodologie E.S.A.) fără a depăși pragul datoriei publice brute de 40% din PIB.

Guvernul României trebuie să asigure în mod continuu:

- respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor;

- funcționarea tuturor instituțiilor publice;

- asigurarea serviciilor publice fundamentale necesare cetățeanului: plata la timp a pensiilor, salariilor și a celorlalte drepturi financiare;

- asigurarea măsurilor și a acțiunilor specifice sezonului rece: securitatea energetică a României (pentru familii și actorii economici), dezăpezire, situații de urgență, etc.

Pai, daca guvernul "numit "... nu va raspunde la aceste "comenzi" impuse, atunci nu va fi validat ! Intelegeti ca , dupa actuala Constitutie, de sus si pana jos, nimic nu este posibil pe criteriul technocratic, pentru ca ESTE PROPUS ... sau NUMIT ... si nu ocupa aceste functii prin examene de competenta profesionala. " El" trebuie sa " linga si sa pupe mana ... nasului ... care-l boteaza " !

ha ha,ciolos e fost securist mindru formator al statului ruminica impreuna cu bocii si dincii,da pe unguri nu i voie sa i crezi

gura mica dusule!

Vorba STRAZII : ,, Nici asta nu e bun !! Nu e tehnocrat !!! RUSINE SA VA FIE ! Vrem pe altcineva, vrem pe cineva din STRADA, vrem sa conduca STRADA !! Fara politicieni !! Noi vrem sa conducem !! Noi, oamenii simplii, astia muritorii de rand : Gheorghe, Ion, Vasile, Mircea, Radu, Ana, Maria, Loredana !! Noi vrem la conducere !! '''
Demisia Ciolos, Nu te vrem Ciolos -zise STRADA......

Pai, io zic sa-l puneti pe " Buby "... a lu " Sofronica din coltz"... ! Suntei de tot rasul ( si plansul ) !

No, ma.... STRADA !!! Alo !?!? Unde sunteti? Nici o postare, comentariu nimic? Pregatiti iar un nou protest? Ei, ei smecherilor...... :))

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide