Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Marţi, 05 Dec. 2017, 13:41
21
3698

A murit Regele Mihai I al României

Majestatea Sa Regele Mihai I al României a încetat din viață marți, 5 decembrie, la reședința sa din Elveția. În vârstă de 96 de ani, acesta era grav bolnav.

Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Mihai I, ultimul rege al României, a încetat  din viață marți, în jurul orei 13.00, la reședința sa privată din Elveția. Regele va fi înmormântat alături de soția sa, Regina Ana, la Mănăstirea Curtea de Argeș.

Potrivit unui comunicat al Casei Regale a României, la căpătâiul său a stat, până în ultima clipă, Altețea Sa Regala Principesa Maria.

"Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în holul de onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curea de Argeș, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Rrgală. La dorința Custodelui Coroanei române, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta tradișia înaintașilor Majestății Sale Defuncte", potrivit comunicatului Casei Regale a României.

Începând de mâine, cărți de condoleanțe vor fi deschise simultan la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziția publicului timp d 40 de zile. Toți cei care vor să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitați să o facă începând de mâine la Palatul Regal din Piața Victoriei, în fața intrării principale.

Ultimul monarh supraviețuitor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial s-a stins din viață după o luptă cu boala pe care a dus-o în Elveția. Din cauza stării de sănătate precare, Regele Mihai I nu a putut participa la funeraliile soției sale Regina Anna, care s-a stins din viață anul trecut, la 1 august.

Născut la 25 octombrie 1921 la Sinaia, Mihai I a fost regele României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930 și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Fiu al principelui moștenitor Carol, devenit Regele Carol II și al prințesei Elena, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de Principe al României și Principe de Hohenzollern-Sigmaringen. La cel din urmă a renunțat mai târziu.

Mihai I a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, la vârsta de 6 ani, după moartea bunicului său Regele Ferdinand. Tatăl său renunţase în decembrie 1925 la tron. Pentru că Mihai I era minor, atribuţiile regale erau îndeplinite de o regenţă, care nu s-a ridicat la nivelul problemelor vieţii politice, iar întoarcerea inopinată şi ilegală din iunie 1930 a lui Carol nu a întâmpinat rezistenţă.

Detronat de tatăl său, Mihai a primit titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia. Următorul deceniu a fost marcat de exilul mamei sale, pe care putea să o vadă doar câteva săptămâni pe an, când o vizita la Florenţa.

În septembrie 1939 a început cede de al Doilea Război Mondial, iar anul 1940 a marcat sfârşitul României Mari, care a pierdut în decurs de câteva luni, Basarabia, Bucovina de nord, Herţa, Transilvania de nord-est şi Cadrilaterul. La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice şi să părăsească ţara, tronul revenindu-i pentru a  doua oară Regelui Mihai.

Sub statul naţional-legionar, apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu avea nici o putere reală de decizie, fiind în permanenţă sub supravegherea serviciilor de informaţii. Nu a fost informat în prealabil asupra intrării României în război alături de Germania nazistă.

Când balanţa războiului s-a întors şi forţele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a decis să salveze ce se mai putea salva şi a înfăptuit lovitura de stat de la 23 august 1944: arestarea lui Antonescu şi restaurarea Constituţiei din 1923.

În ianuarie 1948 a plecat în exil, după ce la alegerile generale din noiembrie 1946, care au fost fraudate, comuniștii au câștigat.

În exil s-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma şi s-au stabilit după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveţia. Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria.

După Revoluţia din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în ţară, cu excepţia Paştelui din 1992, când a atras mulţimi entuziaste venite să-l vadă. De-abia sub preşedinţia lui Emil Constantinescu, în 1997, şi-a primit înapoi cetăţenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate şi o parte din proprietăţi. Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Regele Mihai a ţinut un discurs în faţa camerelor reunite ale Parlamentului României.

În martie 2016, Casa Regala a anunțat că Majestatea Sa este grav bolnav.

Din cauza stării precare de sănătate, tot în martie 2016, Regele Mihai I a decis să se retragă din viața publică, atribuțiile Coroanei Regale fiind preluate de Alteța Sa Regală Principesa Margareta.

Articole din aceeasi categorie
Potrivit unui studiu realizat de o firmă de profil, locuințele din Cluj s-au ieftinit cu câțiva euro pe metru pătrat
08 Apr. 2019
14:58
7
În Parcul Industrial Tetarom III din Jucu s-a inaugurat recent o nouă investiții demarate de unul dintre cei mai mari clienți ce activează în acest perimetru: grupul italian de electrocasnice De’Longh
08 Apr. 2019
13:26
0
Consiliul Judeţean Cluj informează participanții la trafic și locuitorii din zonă în legătură cu faptul că, în cadrul programului de lucrări ce vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere a judeţulu
08 Apr. 2019
13:13
0
O echipă de funcţionari ai Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, instituţie publică de interes judeţean aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, se va deplasa marți, 9 aprilie, începâ
08 Apr. 2019
10:15
0
Compania de Apă Someș a anunțat întreruperi ale furnizării apei potabile în localitățile Florești și Cetan.
08 Apr. 2019
09:28
0
Ordinul Arhitecților din România a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea zonei
08 Apr. 2019
08:56
0

Post new comment

Comentarii

De la 1 ian.1918, toate impozitele vor fi în sarcina Salariatului (angajatului).
Salariații cu fracțiuni de normă (part-time) vor plăti impozite (asigurări sociale/sănătate) raportate LA salariul minim brut pe economie ȘI NU la propriul salariu (la cât e efectiv retribuit pt. 2,3,4 ore/zi).
Unui salariat care are 2 slujbe = 2 CIM part-time (a câte 2 ore/ total 4 ore) NU i se vor reține impozite corespunzător totalului de 4 ore lucrate pe zi, NU i se vor reține impozite corespunzător unei norme întregi de 8 ore pe zi ...
...Ci i se vor reține impozite corespunzător a 16 ore lucrate pe zi !!! (în loc de 4 ore) adică dublu față de cei angajați cu 8 ore pt. că din fiecare, DIN FIECARE Salariu (part-time) primit va plăti impozite corespunzător salariului minim brut (stabilit pt. 8 ore).
Dar cei care ar avea 3 contracte de muncă a 2 ore ? Conf. ,,legii”, aceștia vor plăti, din cele 3 venituri (pt. 6 ore lucrate), impozite corespunzător a 24 ore lucrate pe zi !
,,Sistemul” funcționează deja de 4 luni Doar Că, prin trecerea impozitelor în sarcina salariatului, Abuzul-Discriminarea nu mai poate fi escamotată pt. că nu mai sunt 3 plătitori de impozite (3 angajatori diferiți) ci Un Singur Plătitor = salariatul care muncește în 3 locuri diferite și căruia NU i se recunoaște cumulul de impozite plătit pe același CNP !!!
Dacă impozitul se raportează la salariul minim brut (pt.8 ore) atunci și salariatul cu timp parțial trebuie să achite, ÎN TOTAL, un impozit în acest cuantum și nu multiplicat cu nr. locurilor de muncă.
Este o discriminare, pe piața muncii, a celor angajați cu mai puțin de 8 ore/zi/în total (din pricina competențelor, vârstei, volumului de lucru ș.a.) pt. că aceștia ori vor fi mai scumpi (supraimpozitarea) și cu șansa a 2-a la angajare ori vor câștiga foarte puțin.
(Exemplu : femeia de serviciu la bloc, la un CIM cu 2 ore/zi va plăti impozite pt. 8 ore și va deveni mai scumpă decât o firmă sau o persoană care mai are un CIM de min.6 ore. Dacă face curat încă într-un bloc și tot cu 2 ore/zi, aceeași femeie de serviciu - același plătitor de impozite va plătiși pt. a 2-a oară impozite aferente salariului minim brut pe economie. Acești oameni nu vor avea nici pensii duble, nici triple. Este o discriminare, un abuz nejustificabil pt. anul - epoca în care ne aflăm).

eu de cand tot spun ca poporu ruman a fost, este si va fi un popor de prosti si saraci.....dar toata lumea ma injura si ma vace bozgor....
asa ce bine e sa fi "aici pe veci stapan"?

Ai dreptate, ”andi” draghe! Românii sunt cam (eu le spun blegi, nu proști). Dacă erau naționaliști ca și ungurii, voi nu mai existați azi în România. Dar, cine știe? Poate se va trezi într-o zi poporul, iar la o ”cotitură” istorică, multe se pot întâmpla.

Si asa am ramas cu regele hagi si cioba...:)

Da-i romanului mintea cea de pe urma. Ce bine era ca dupa rebeliunea 89 sa fi reinstaurat monarhia, alta era situatia si noi eram , probabil altundeva, nu coada vesnica a Europei. Dar el, Regele nu a mancat salam cu soia, nu a baut nechezol, se ocupa cu falsificarea de valuta, a furat tablouri, bani, bla- bla.

Era bine daca ieșea Rațiu președinte. Monarhia este desuetă.

A trădat naţionalismul românesc (pe Mareşalul Antonescu), a adus ruşii în ţară (adică comunismul) şi după aia şi-a pus coada pe spinare şi s-a apucat de făcut copii (fete).
Frumoasă vârstă!
Dumnezeu să-l odihnească!
Monarhia de până la Carol al II-lea trebuie să rămână un măreţ simbol neplătit, iar de la Carol al II-lea şi până în 1947 a fost un fel de hoţie regală!

Vrei să spui că Regele i-a invitat pe ruși în România!!!???

Oferta noua munca la domiciliu acum: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com sau accesati site-ul http://bit.ly/2vX6g35

Măria Sa ar trebui sanctificat de BOR si plimbat prin țară în cutii mici de aur și argint de 25 octombrie!

Odihneasca-se in pace !

Nu scapi nicio ocazie ungure să le arăţi românilor că nu trebuie să aibă încredere în etnia ta şovină. Bravo! Ţine-o tot aşa! Românii au nevoie de gagii ca tine, altfel le-ar adormi conştiinţa.

bai vlahule, Alin a zis "Poate vom dori și noi să revenim la normalitate, adică la Monarhie", eu i-am raspuns frumos ca de ce nu se poate, pt ca "suntem aici pe veci stapani" iar faptul ca regele a fost oprit pe autostrada de securisti? este perfect adevarat, mai nou am aflat ca si pe aeroport o fost oprit si intors inapoi la paris.....deci dragul meu vlah, de ce te supara adevarul istoric? sigur nu ungurii l-au intors din drum, erau vlahi ca si tine......"ce-mi pasa mie de adevarul istoric cand e vorba de poporul meu", e drept asa-i?

tari foste monarhii acum republici si care nu doresc "revenirea la normalitate"
Germania, Franta, Polonia, Grecia, Portugalia.

tari care nu au fost monarhii si nici nu isi doresc:
US, Canada, Irlanda

Depinde de noi daca ne dorim pe cei mentionati sau un Carol II, Urdareanu, Ghita "Bizonul" Marinescu nu?! Sau pe noua regina Margot aka Margareta?! sau regele Radu I :) actor maare

Canada e monarhie alturi de UK, Australia si Noua Zeelanda, toate sub HM Elisabeta II-a.
Tari monarhii vai de capul lor: UK, Japonia, Norvegia, Suedia, Olanda, Belgia, Spania etc.

Pai am ales deja. Ii dorim pe Dracnea, Olguta, Firuta, Tudose, etc.

Si intr-o monarhie nu e vorba de rege sau regina, ci de institutia monarhului in sine mai presus de mocirla politica. Fa un exercitiu de imaginatie, sa spune ca eram monarhie cu Regele Mihai suveran, il mai vedeai pe Dracnea batandu-si joc de justitie?

NU cu siguranta nu. Dar il vedeam pe unul ca Urdareanu sau Ghita Marinescu in aceasta postura. Vezi un pic cam cum era in dictatura regala. Coruptie?! Vezi un pic afacerea Skoda. Sau mai mult in istorie cum au confiscat autorităţile locomotiva vestitorilor Unirii... Imi e ca ii dau dreptate lui Andi... din pacate in 100 ani incluzand monarhie, comunism si republica parlamentara am batut pasul pe loc.

Țări care au monarhie constituțională: Marea Britanie, Canada, Australia, Japonia, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Belgia, Olanda, Luxemburg etc. Poate vom dori și noi să revenim la normalitate, adică la Monarhie. Dacă nu, tot înainte cu tovarășii Vișinevski, Nikolski, Ceaușescu, Iliescu, Dragnea, Ponta etc.

"noi suntem romani, noi suntem aici pe veci stapani"
mai ti minte cand tovarasu ilici il "astepta" pe autostrada cu oameni inarmati cand a venit prima data dupa revolutie in tara????
ce sa-i face, suntem rumani adevarati.
sa-i fie tarana usoara...

Bravo andi, bine zis, suntem rumani adevarati, ramai tu sa ne s*gi p*la in continuare, cum faci de 100 de ani incoace, ca vorba aia -'ce sa-i face'?...

doar atata poti?
de ce majoritatea dintre vlahi numai injura si se cred "stapani pe veci"? are cumva legatura cu educatia "minunata" din tara asta asta....sau cu semianalfabetismul (cam 50% din bobor)....

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide